Un projecte ERC Prova de Concepte per desenvolupar nous fàrmacs per a la fibrosi

Scientific projects

L’ERC Proof of Concept destina 150.000 euros per avançar en el desenvolupament de nous fàrmacs contra la fibrosi en un termini de 18 mesos.

El projecte SENFIB persegueix eliminar les cèl·lules senescents, cèl·lules deteriorades que si no son destruïdes pel sistema immune poden donar lloc a malalties relacionades amb l’envelliment, com la fibrosi pulmonar idiopàtica i la malaltia renal crònica.

Per fer-ho, el projecte es basa en senolítics, molècules que indueixen la mort selectiva d’aquestes cèl·lules i que han donat resultats positius en models animals.

L’equip de Manuel Serrano, investigador ICREA i Cap del Laboratori de Plasticitat Cel·lular i Malalties de l’IRB Barcelona, ha aconseguit una ERC Proof of Concept del Consell Europeu d’Investigació (ERC per les seves sigles en anglès). Aquests ajuts, creats per potenciar aquelles idees que poden suposar un benefici social, destinaran a l’equip de l’IRB Barcelona 150.000 euros per desenvolupar durant 18 mesos el projecte SENFIB.

L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar nous medicaments per al tractament de malalties fibròtiques, com la fibrosi pulmonar idiopàtica i la malaltia renal crònica. Per fer-ho, el projecte d’investigació persegueix actuar, de forma dirigida, sobre les cèl·lules senescents. Aquestes cèl·lules es caracteritzen per haver sortit de forma permanent del cicle cel·lular després d’experimentar un deteriorament o estrès, i generen una inflamació persistent, que pot donar lloc a malalties relacionades amb l’envelliment.

En models animals, l’eliminació selectiva de cèl·lules senescents ha demostrat efectes terapèutics en fibrosi pulmonar idiopàtica, malaltia renal crònica i envelliment. Per això, el laboratori de Manuel Serrano, que compta també amb l'impuls de la Fundació "la Caixa", proposa llançar un programa de descobriment de fàrmacs senolítics, que són les molècules que indueixen la mort preferencial de les cèl·lules senescents mentre deixen intactes les cèl·lules sanes.

Tal com explica Manuel Serrano: “Les cèl·lules senescents són cèl·lules malmeses que persisteixen en l’organisme i contribueixen al deteriorament funcional de teixits i òrgans. Els senolítics ens permeten eliminar selectivament aquestes cèl·lules quan el sistema immune és incapaç de fer-ho, i evitar així que apareguin malalties relacionades amb l’envelliment”.

De fet, els senolítics han esdevingut un enfocament prometedor per a combatre les malalties relacionades amb l’edat, i recentment el MIT les va anomenar com una de les “10 tecnologies innovadores” de 2020 en el MIT Technology Review.

El projecte pot tenir un impacte considerable ja que es calcula que prop d’una quarta part de la població mundial serà major de 65 anys en el 2050 i, per tant, tindrà més probabilitats de patir malalties degeneratives com la fibrosi, causants de fins al 45% de la mortalitat en aquest segment de població.

Els nous senolítics aniran dirigits a dianes prèviament descobertes per Marta Kovatcheva, postdoctoral fellow i membre de l’equip investigador: “És un exemple molt interessant de com la investigació bàsica pot obrir portes a la translació clínica. El projecte Proof of Concept de l’ERC ens permet fer el salt i connectar amb les preocupacions de la societat”.

Amb aquesta ja son sis els projectes Proof of Concept concedides a l’IRB Barcelona fins a la data. Les anteriors les van rebre els investigadors ICREA, Modesto Orozco, Eduard Batlle (2) y Ángel R. Nebreda (2).

Gràcies!

Volem donar les gràcies a totes les persones que van contribuir als nostres èxits el 2020.
La nostra esperança és aportar avenços biomèdics a la societat.
El nostre objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones.

dona

subscriu-te