Sant Jordi serà inusual, però els bons llibres no ens faltaran. El confinament per l’estat d’alarma ens ha deixat un panorama de carrers buits de persones, paradetes de llibres i vistoses roses. S’ha confirmat que la celebració d’aquest dia passarà al 23 de juliol, la qual cosa ens permetrà una celebració com cal. Mentrestant, què tal si ho celebrem a la nostra manera? Aquest pot ser un bon moment per rescatar algunes de les històries que han fet volar i recórrer món imaginaris, que ens han arrencat somriures quan no ho esperàvem o que fins i tot ens han canviat la manera de veure les coses. Potser tenim alguna novel·la per estrenar en algun estant o potser… potser aquest confinament ens regala el moment i el lloc idonis per començar a escriure. Coneixes algú que s’hagi animat a fer-ho alguna vegada? Sabies que la comunitat de l’IRB Barcelona també compta amb persones que en algun moment s’han animat a escriure i a publicar? Te’ls presentem tot seguit, juntament amb algunes de les seves obres. Que tinguis una bona lectura i feliç Sant Jordi!
Maria Rovira
La Maria Rovira, HR Talent & International Mobility Coordinator de l’IRB Barcelona, va escriure la novel·la “13 mesos” (2017)”, fa 4 anys, durant el temps que va viure a Anglaterra. Es tracta d’un relat ple de sentiments en el que tots ens podem sentir identificats: “una història molt sentida, on els protagonistes, s’enfaden, ploren, riuen i sobretot s’enamoren. Descriu una manera de viure on les coses materials queden enrere, i l’important son les petities coses i amb qui les comparteixes. Una ruleta de sentir passió, soledat, pena i alegria. Tan senzill i tan intens com la vida mateixa”.
Jordi Casanova
En Jordi Casanova és investigador de l’IRB Barcelona, on dirigeix el laboratori de Desenvolupament i Morfogènesi de Drosophila. Va publicar el llibre la “Petita història dels humans” l’any 2009. Es tracta d’un recull de reflexions sobre com les noves i contínues troballes científiques obliguen a revisar moltes de les idees que tenim sobre nosaltres i sobre el món que ens envolta. En poc més de cent pàgines, escrites amb un estil clar i proper, l’autor ens ajuda a comprendre que els successius coneixements científics van condicionant el pensament humà sobre la natura, la moral i l’evolució de la nostra societat. “Cada dia tenim més informació sobre la nostra naturalesa humana. Els coneixements científics, i especialment biològics, ens van descobrint com som, com funcionem, quin camí pot seguir la nostra espècie". Tan fràgil, tan complexa i, al mateix temps, amb tants recursos. La Petita història dels humans explica com les noves i contínues investigacions ens obliguen a revisar moltes idees que tenim sobre nosaltres i sobre el món que ens envolta.
Miquel Duran
En Miquel Duran és investigador associat al laboratori de Bioinformàtica Estructural i Biologia de Xarxes de l'IRB Barcelona. En el seu llibre “Més o menys jo” (2014) ens parla de les històries d’una família ben peculiar narradades des de la perspectiva del membre adolescent de la casa. Una història de tall costumista escrita amb llenguatge original i en primera persona en la que el narrador mira de trobar la “normalitat” en un entorn que a primera vista no ho és gens.
Álvaro Rol
L’Álvaro Rol és alumni de l’IRB Barcelona, on va realitzar la seva tesi doctoral el 2015. “El ascenso de Válary” (2019) es la primera novela de la que serà la trilogia literària titulada “Fe & Taumaturgia”, a la qual segueix el llibre “El sino del Virtuoso”. La trilogia s’obre amb la història del jove Válary Talio, un taumaturg graduat recentment que es veu obligat a abandonar la seva ciutat natal per complir el seu somni d'arribar a les cotes més altes del poder màgic.
Ignasi Belda
L’Ignasi Belda és alumni de l’IRB Barcelona, on va realitzar la seva tesi doctoral. Compta amb altres publicacions com “Mentes, máquinas y matemáticas” (RBA, 2011), i el 2018 va publicar el llibre "Inteligencia artificial" (RBA), on ens parla de l'auge sense precedents de la intel·ligència artificial, que ens està portant al disseny de màquines amb capacitats equiparables a les de l'ésser humà.
Manuel Gris
El Manuel Gris és alumni de l’IRB Barcelona, on durant molts anys va treballar-hi com a tècnic de laboratori. Essent l’escriptura la seva passió, ha publicat diverses novel·les en els darrers anys, entre elles: “Quizá esto tampoco sirva para nada” (Ediciones Oblicuas), “A las doce de la noche del día de mi cumpleaños” (Libros.com), “Cuaderno 001” (Inkreadible Books), “Eterno” (Apache Libros) i “Viejo” (Apache Libros). A més, és membre fundador de l’associació Plataforma de Adictos a la Escritura, que té la finalitat d’aconseguir noves fites en el món editorial mitjançant la unió d'autors.
Montse Clotet
La Montse Clotet és una il·lustradora barcelonina autora dels textos i il·lustracions dels seus llibres. Utilitza com tècniques artístiques en les seves il·lustracions aquarel·les, pintures acríliques, llapis de color, collage i mitjans digitals. "La increïble històra d'un núvol" és el seu primer llibre il·lustrat publicat. El tema d'aquest títol, la meteorologia, té una estreta relació personal amb l'autora. Un núvol descobreix l'home del temps. Però qui és, aquest agosarat que s'atreveix a fer pública la seva intimitat? Una història rimada, tendra i divertida, en la que els dos protagonistes jugaran a fet i amagar fins que, inevitablement, es trobin... A més, el 50% dels drets d'autor d'aquest conte aniran destinats al Repte Metàstasi de l’IRB Barcelona.