Skip to main content
18 Apr 15
Image

Presentation

Dissabte 18 abril 2015

 

VINE A EXPERIMENTAR L'IRB BARCELONA!

Saps què és una proteïna? O com funciona una cèl·lula? Com definiries una reacció en cadena de la polimerasa? Si tens curiositat científica, les ciències et molen i a més a més vols conèixer la gent que ballava al vídeo dels científics, la Jornada de Portes Obertes de l’Institut de Recerca Biomèdica és el teu dia!

Els nostres científics treballen estudiant malalties com el càncer, la diabetis o l’Alzheimer mitjançant l’estudi dels processos biològics bàsics en les cèl·lules i en els organismes.

Dissabte 18 abril l’IRB Barcelona obre les seves portes per acollir els visitants de totes les edats que vulguin descobrir com funciona la ciència de prop, què fan els nostres científics i per què no només la recerca científica és important pel desenvolupament de la societat, sinó que també mola!

Tindràs la possibilitat d’apuntar-te a una de les quatre visites organitzades, amb 150 places disponibles cadascuna. Després d’una xerrada sobre un tema d’actualitat científica en el camp de la biomedicina, que durarà una mitja hora més el temps per fer algunes preguntes, els visitants podran veure dos dels nostres laboratoris guiats pels nostres científics d’arreu del món. Finalment, hi haurà una fira científica on es podrà profunditzar els temes que hagin despertat més interès.

Hi haurà una visita especial reservada als més petits, amb un espectacle de Clowntífics per a les famílies amb canalla de menys de 12 anys. No us ho perdeu!

Places exhaurides

 

Programme

Ruta 1 10.00h

Llançadores-ambulància per curar el cervell (en català - edat recomanada: 12+)

Meritxell Teixidó, Investigadora associada, IRB Barcelona

Una de les principals problemàtiques per tractar les malalties que afecten el cervell és l’anomenada barrera hematoencefàlica, un mur responsable de protegir al cervell de virus, microbis i altres atacs. Aquesta frontera és la causa que la taxa d’èxit dels nous tractaments per a malalties del sistema nerviós central sigui molt baixa. De fet, en els últims 50 anys en prou feines s’han creat nous fàrmacs contra les malalties que afecten el cervell, i cal afegir que algunes d’elles encara sense cura -com l’Alzheimer- avancen de manera gairebé contagiosa entre la població de les societats més desenvolupades. Una investigació innovadora ofereix ara una solució per superar la barrera hematoencefàlica i fer arribar molècules terapèutiques al cervell.

h.11.00 Visites guiades pels laboratoris

h.12.00 Fira científica

 


Ruta 2 11.30h

La diabetis, una dolça però perillosa epidèmia (en català - edat recomanada: 12+)

Antonio Zorzano, cap de grup a l’IRB Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona

La diabetis s’ha convertit en la epidèmia del segle XXI; aquesta malaltia s’associa a greus complicacions cròniques com son la fallida renal, la ceguesa i malalties cardiovasculars entre d’altres. Així doncs, el que fa falta és el desenvolupament de millors fàrmacs que previnguin l’aparició d’aquestes complicacions i que aturin el progrés de la malaltia. Durant aquest xerrada revisarem aquests aspectes així com la feina que es fa des de l’IRB.

h.12.30 Visites guiades pels laboratoris

h.13.30 Fira científica

 


Ruta 3 13.00h

Las células madre adultas: longevidad, cáncer y medicina regenerativa (en castellà- edat recomanada: 12+)

Salvador Aznar-Benitah, cap de grup a l’IRB Barcelona i professor ICREA

Nuestros tejidos están en constante renovación. Las células madre adultas se encargan de mantener cada tejido sano, y su función permite que seamos animales tan longevos. Sin embargo las células madre envejecen, y además cuando acumulan fallos constituyen la célula de origen de varios tipos de cáncer. En mi presentación explicaré qué son las células madre, dónde residen, cómo funcionan y cómo ejercen su capacidad regenerativa. También comentaré cómo podemos utilizar su potencial en medicina regenerativa, y cómo podemos utilizar su talón de Aquiles para combatir el cáncer.

h.14.00 Visites guiades pels laboratoris

h.15.00 Fira científica

 


Ruta 4 15.30h

Espectacle Clowntífics (en castellà - recomanat per nens i famílies)

Helena González i Oriol Marimon, científics (i clowns)

Orilo y Arlequino, dos científicos que trabajan en el LABORATODOELMUNDORIO (LABoratorio de Investigaciones Destrullinantes Donde Todo el Mundo Trabaja en Algo) se enfrentan a un gran reto: preparar los experimentos científicos más impresionantes que más se hayan realizado. Pero un problema de última podría impedirselo. ¿Te atreves a ayudarlos?

h.16.30 Visites guiades pels laboratoris

h.17.30 Fira científica

 

Venue