Images
Contact
Adquirir un coneixement cada vegada més sofisticat i precís sobre els mecanismes bàsics del càncer i la seva eventual evolució en forma de metàstasi continua sent un dels grans reptes de la biomedicina. L’enorme impacte social i econòmic de la malaltia obliga, a més, a explorar “noves formes de compromís” per accelerar la investigació oncològica i, amb ella, la formulació de noves aproximacions terapèutiques i preventives. Amb aquest missatge s’ha inaugurat avui la primera edició dels Barcelona Biomed Fórum, una iniciativa conjunta de l’Institut d’e Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i la Fundación BBVA. Aquesta trobada, celebrada sota el títol “Ciència, Economia i Societat: invertir en investigació oncològica”, ha reunit el prestigiós investigador Joan Massagué, director adjunt de l’IRB Barcelona, i Francisco González, president de la Fundación BBVA. L’acte ha estat inaugurat per la consellera de Salut, Marina Geli.
El càncer és, actualment, la segona causa de mort en els països desenvolupats; a Espanya, la primera. Segons l’Organització Mundial de la Salut, cada any moren 7,6 milions de persones (97.000 a Espanya) com a conseqüència de les malalties oncològiques, majoritàriament degut a la disseminació del tumor original a òrgans distants, les metàstasis, a les quals s’atribueix el 90% de morts en tumors sòlids. Segons les mateixes estimacions, entre 20 i 25 milions de persones a l’any contrauran aquesta malaltia (d’aquests, 150.000 a Espanya).
Joan Massagué, científic que ha obtingut prestigi internacional per les seves aportacions al coneixement dels mecanismes bàsics del càncer i les metàstasis, ha indicat que “la investigació oncològica recent ha revelat secrets prèviament impenetrables sobre l’origen i desenvolupament dels tumors. Han sorgit nous medicaments que converteixen en indolents algunes formes de càncer que fins fa poc eren letals”. Per que les promeses nascudes en els laboratoris de recerca es tradueixin més ràpidament en beneficis concrets, és indispensable “una relació més estreta” entre els laboratoris bàsics, els experts clínics i les farmacèutiques industrials, ha assenyalat.
El prestigiós científic, autor d’un recent i impactant estudi desenvolupat en el seu laboratori del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nueva York, en el qual s’han identificat quatre dels gens causants de la disseminació del càncer de mama al pulmó, reclama a més a més “actituds socials, culturals i polítiques que facilitin la incorporació del coneixement científic a la vida quotidiana i als interessos nacionals”.
Recolzament de la gran empresa a la investigació biomèdica
Per la seva banda, el president de la Fundación BBVA, Francisco González, ha assenyalat el paper cada vegada més important que ha de tenir la gran empresa en el recolzament a la investigació biomèdica. Segons González, és imprescindible mobilitzar les empreses en el recolzament a les grans causes del nostre temps, i una de les més importants és guanyar la batalla contra el càncer. “El Grup BBVA i la seva Fundació assumeixen aquest repte perquè creiem que contribuir al desenvolupament de models d’excel·lència en investigació estimula una major colaboració del sector privat en aquestes activitats i, en darrera instància, accelera el progrés científicotécnic”, ha afegit el president de la Fundación BBVA.
Els costos econòmics derivats de la malaltia del càncer van ascendir en el 2005 a 210.000 milions de dòlars en tot el món, el doble que al 1990. Del total estimat, almenys 74.000 milions de dòlars corresponen a tractament i ingrés hospitalari (costos directes). La resta, 136.000 milions, representa l’estimació de costos indirectes associats a la malaltia (pèrdua de dies laborables) i a mort prematura (pèrdua de productivitat). En el còmput de costos indirectes no es comptabilitza, encara que alguns experts sostenen que caldria, la pèrdua d’hores laborables dels cuidadors informals, habitualment familiars. El cost de la malaltia representa, de mitjana, un 8,3% dels costos econòmics dels sistemes nacionals de salut. A Espanya, suposa un 6,5% dels costos del sistema nacional de salut, gairebé 3.900 milions d’euros.
“Per guanyar la batalla contra el càncer cal aconseguir la implicació de totes les esferes de la societat”, ha insistit Joan Guinovart, director de l’IRB Barcelona. “En el pla científic, necessitem el recolzament continuat a la investigació bàsica d’excel·lència, accés a noves plataformes tecnològiques, l’establiment de xarxes de relació i una estreta col·laboració entre el sector públic i el privat. En el pla social, aconseguir el compromís col·lectiu per instaurar hàbits que disminueixin els factors de risc; i en el pla individual cal guanyar consciència en prevenció”.
L’acte també ha comptat amb la participació de José Navas, director del “Pla de Recerca Biomèdica” del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Federico Mayor Zaragoza, president de la Initiative for Science in Europe (ISE), i Francisco González-Robatto, president de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC).
Col·laboració Fundación BBVA i IRB Barcelona - Metlab
La col·laboració de la Fundación BBVA amb l’IRB Barcelona se centra en els camps de la formació avançada, la investigació y la divulgació, amb l’objetiu d’impulsar un major coneixement dels mecanismes moleculars i genètics de la metàstasi i de traslladar a la comunitat científica i a la societat els avançaments en aquesta matèria, contribuint així a què l’IRB Barcelona es converteixi en un centre de referència i un node de recerca biomèdica en l’escena internacional.
La recerca es concreta en la realització d’estudis sobre les metàstasis i la creació de xarxes de colaboració amb altres instituts i hospitals, a nivell local, nacional i internacional. La Fundación col·labora amb el Programa d’Oncologia de l’IRB Barcelona, en el qual hi estan treballant tres grups de recerca: el Laboratori de Metàstasi (Metlab), impulsat per Joan Massagué i coordinat per Roger Gomis, i els grups dirigits per Eduard Batlle i Elena Sancho.
En l’àmbit de la formació, s’ha posat en marxa un programa consistent en estades d’investigadors de l’IRB Barcelona al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nuova York, on s’incorporaran a l’equip de Massagué. La col·laboració de la Fundación BBVA amb l’IRB Barcelona es completa amb un ambiciós programa de divulgació, entre les que destaquen les Barcelona BioMed Conferences i el Fòrum que s’ha inaugurat avui.
L’IRB Barcelona i el Metlab
L’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) és un centre de recerca independent dedicat a la ciència biomèdica. L’IRB Barcelona reuneix investigadors de prestigi dedicats a respondre preguntes fonamentals de la biomedicina i aplicar les troballes científiques a qüestions concretes de la salut humana. La recerca està organitzada en cinc programes enfocats en Biologia Cel·lular i del Desenvolupament, Biologia Estructural i Computacional, Medicina Molecular, Química i Farmacologia Molecular, i Oncologia.
L’activitat del Metlab està centrada en la identificació de gens implicats en les metàstasis del càncer de mama i de colon amb la finalitat d’entendre els processos pels quals les cèl·lules llegeixen i transformen els senyals que determinen els seu comportament final (dividir-se, diferenciar-se, organitzar-se, moure’s o morir-se). Des del Metlab s’establiran col·laboracions internacionals amb el Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nueva York, on Joan Massagué dirigeix el Programa de Biologia i Genètica del Càncer. Alhora, el laboratori iniciarà col·laboracions amb institucions i centres de recerca locals i nacionals. Buscarà entre altres aliances, les dels propis laboratoris de l’IRB Barcelona, del Parc Científic de Barcelona, on es localitzen laboratis d’oncològica de faracèutiques com ara Merck, i amb hospitals de l’entorn.
La Fundación BBVA
La salut és una de les preocupacions centrals de la societat actual, atenta a les noves oportunitats i als reptes plantejats pel ràpid desenvolupament del coneixement científic, i a la necessitat de compatibilitzar el principi d’equitat amb el d’eficiència en l’organització, prestació i accés al sistema sanitari.
La Fundación BBVA presta un decidit suport a les noves estratègies d’investigació biomèdica, capaces de canviar d’una manera radical el diagnòstic i tractament de la malaltia i, en conseqüència, de contribuir a una millora substantiva de la qualitat de vida dels ciutadans.
L’activitat de la Fundación BBVA en el camp de la Biomedicina se centra en la promoció de projectes d’investigació en les àrees d’Oncologia, Epidemiologia, Bioinformática, Medecina molecular i Sistema de salut, destacant la seva col·laboració en el Programa d’investigació en Oncologia de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).
La Fundación dedica també la seva atenció a la difusió i divulgació científica, organitzant cicles de conferències, cursos de formació especialitzada i trobades científics d’alt nivell.
Més informació:
Sònia Armengou
Oficina de Comunicació i Relacions Externes
Institut de Recerca Biomèdica - Parc Científic de Barcelona
c/ Josep Samitier, 1-5, 08028 Barcelona
Tel.+34 93 403 72 55
sarmengoupcb.ub.es
www.irbbarcelona.org
Departamento de Comunicación, Fundación BBVA
Tel.: 91 537 6615
comunicacionfbbva.es
About IRB Barcelona
The Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona) pursues a society free of disease. To this end, it conducts multidisciplinary research of excellence to cure cancer and other diseases linked to ageing. It establishes technology transfer agreements with the pharmaceutical industry and major hospitals to bring research results closer to society, and organises a range of science outreach activities to engage the public in an open dialogue. IRB Barcelona is an international centre that hosts 400 researchers and more than 30 nationalities. Recognised as a Severo Ochoa Centre of Excellence since 2011, IRB Barcelona is a CERCA centre and member of the Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).