Iproteos s’integra a Accure Therapeutics

Iproteos és una de les cinc spin-offs creades per l'IRB Barcelona i està centrada en el desenvolupament de medicaments de tercera generació per a malalties com l'esquizofrènia, l'epilèpsia i l'ateroesclerosi.

La seva tecnologia pròpia permet accelerar els processos d'investigació per a l'obtenció de nous fàrmacs, i generar molècules noves.

La nova companyia Accure Therapeutics es llança amb una ronda de finançament de 7,6 milions d'euros que li permetran desenvolupar la seva cartera de productes i adquirir Iproteos i Bionure.  

Iproteos, una spin-off de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i la Universitat de Barcelona (UB), s'integra en Accure Therapeutics, la nova companyia de recerca en fase clínica de malalties relacionades amb el sistema nerviós central.

Per a la seva creació, Accure Therapeutics ha completat una ronda d'inversió de 7,6 milions d'euros que li permetrà desenvolupar la seva cartera de productes i adquirir Iproteos i Bionure - companyia especialitzada en el desenvolupament d'agents neuroprotectors, amb seu al Parc Científic de Barcelona. La ronda d'inversió ha estat liderada per Alta Life Sciences i ha comptat amb el suport del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI).

Amb la integració de les dues biotecnològiques catalanes, Accure Therapeutics avança en el seu objectiu de crear tractaments per a malalties del sistema nerviós central, principal causa de discapacitat i una de les principals causes de mort a tot el món. De fet, els productes d’Iproteos constitueixen un factor clau i diferencial en el pipeline d’Accure, ja que li permetran comptar amb una cartera de productes per al tractament de malalties del sistema nerviós central en una fase molt propera als assajos clínics.

Iproteos compta amb diversos projectes en desenvolupament per al tractament de malalties del sistema nerviós, en camps com l'esquizofrènia i el Parkinson, l'epilèpsia i l'aterosclerosi. La companyia es va fundar el 2011 fruit de la investigació de Teresa Tarragó, investigadora associada de l'IRB Barcelona, ​​i Ernest Giralt, cap de laboratori de Pèptids i Proteïnes de l'IRB Barcelona, ​​i professor emèrit de la Universitat de Barcelona.

Amb la integració en Accure Therapeutics, Iproteos podrà accelerar el desenvolupament dels seus projectes i accedir més ràpidament a xarxes d'inversors internacionals i empreses farmacèutiques a les quals podrà llicenciar els productes més endavant. Com explica la seva directora general, Teresa Tarragó: "Formar part d'una nova empresa com Accure Therapeutics, amb un equip de grans professionals molt sènior i amb experiència en la indústria farmacèutica, i amb el finançament d'inversors molt potents com Alta Life Sciences i CDTI és una gran oportunitat perquè els projectes desenvolupats i concebuts inicialment a Iproteos puguin arribar el més aviat possible als malalts".

Amb anterioritat, l'any 2016, Iproteos va tancar una primera ronda de finançament de 2,7 milions d'euros per completar l'etapa preclínica del seu compost per al tractament del Dèficit Cognitiu Associat amb malalties mentals com l'Esquizofrènia (CIAS, per les seves sigles en anglès). El potenciador cognitiu d'Iproteos és un fàrmac d'última generació desenvolupat mitjançant la tecnologia pròpia IPROTech, una plataforma d'avantguarda que combina eines informàtiques i biotecnològiques desenvolupades pel propi equip d'investigació de la biotecnològica per al disseny de molècules terapèutiques innovadores, anomenades peptidomimètics. Aquesta tecnologia permet accelerar enormement els processos d'investigació per a l'obtenció de nous fàrmacs, en base a eines de química computacional molt avançades i específicament dissenyades per generar i modelitzar molècules noves.

L'IRB ha creat 5 spin-offs fins a la data

La transferència i la innovació són clau per l'IRB Barcelona que, des de la seva creació el 2005, ha impulsat la posada en marxa de cinc spin-offs. Com explica el seu director, Francesc Posas: "L’IRB Barcelona és un centre de recerca fonamental; tenim com a missió traslladar el nostre coneixement a la societat i un dels mecanismes per fer-ho és l’impuls d’ spin-offs perquè la nostra recerca reverteixi en benefici últim de pacients que actualment no tenen solució per a les seves malalties”.

Cristina Horcajada, cap de l'Àrea d'Innovació de l'IRB Barcelona, ​​afegeix: "Les spin-offs són clau a l'hora d'aconseguir que els resultats obtinguts fruit de la recerca acabin al mercat convertits en un producte. Per a això, treballem per assegurar que les nostres investigacions generen innovació disruptiva i fem les preguntes adequades per intentar canviar el paradigma d'un problema mèdic".

L’spin-off més recent és Ona Therapeutics que, centrada en el desenvolupament d'un nou medicament per al tractament de càncer metastàtic, va tancar l'any passat una ronda de finançament llavor de 1,5 milions d'euros de Sabadell Asabys.

També en el camp del càncer, el 2011 es va crear Inbiomotion, empresa de medicina personalitzada amb l'objectiu de desenvolupar biomarcadors que prediguin la metàstasi òssia per millorar la qualitat de vida del pacient amb càncer. Amb el suport en els seus inicis d’una ronda de finançament de 2 milions d'euros que va donar entrada en el seu accionariat a Ysios Capital, a la Fundació Privada Vila Casas i a JVRisk Technologies, la firma va rebre 2,2 milions d'euros en el 2016, en una segona ronda de finançament liderada per La Caixa.

Un altre cas destacat és Nostrum Biodiscovery, biotecnològica creada en el 2016 com a spin-off de l'IRB Barcelona i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) amb l'objectiu d'ajudar a la descoberta i llançament al mercat de nous fàrmacs i molècules biotecnològiques. L'empresa ha finançat la seva activitat fins a la data amb 1,5 milions d'euros, entre aportacions de la Fundació Marcelino Botín i del Ministerio de Ciencia i del programa Horizon 2020.

A més, cal afegir Omnia Molecular, companyia centrada en el disseny i desenvolupament de antiinfecciosos dirigits a infeccions difícils de tractar. Omnia Molecular va aconseguir sintetitzar i optimitzar compostos de plom mitjançant una plataforma tecnològica pròpia, que es van mostrar efectius en diversos assajos biològics. L'any 2016, l'empresa va cessar la seva activitat.

Gràcies!

Volem donar les gràcies a totes les persones que van contribuir als nostres èxits el 2020.
La nostra esperança és aportar avenços biomèdics a la societat.
El nostre objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones.

dona

subscriu-te