La fundació finançarà 43 projectes de recerca en càncer
La Fundació La Marató de TV3 anunciava a l'octobre de 2019 els 43 projectes de recerca que rebrien finançament gràcies als 15 milions d'euros recaptats en l'última edició del programa, dedicat al càncer. Entre els guardonats es troben sis projectes amb participació de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).
La inversió en investigació d'aquest any és la més gran de la història de la fundació, gràcies a la xifra rècord recaptada en l'edició 2018 de La Marató. Els ajuts es van fer públics en un acte celebrat a l'Auditori de L'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, presidit per les Conselleres de Presidència i de Salut, Meritxell Budó i Alba Vergés, respectivament.
Els investigadors de l'IRB Barcelona Eduard Batlle, Raúl Méndez, Salvador AznarBenitah, Roger Gomis, María Macíasi Meritxell Teixidó es troben entre els beneficiaris d'aquests ajuts.
Com evita el càncer nostre sistema immune
El projecte coordinat conjuntament per l'investigador ICREA de l'IRB Barcelona i membre de la xarxa CIBERONC Eduard Batlle i els investigadors Holger Heyn i Xavier Trepat, del CRG-CNAG i de l'IBEC respectivament, proposa estudiar com alguns tumors són capaços d'evadir el sistema immune i, concretament, com eviten l'acció dels limfòcits T. "Comprendre les bases funcionals de l'exclusió dels limfòcits T del centre dels tumors no només ajudarà a racionalitzar l'ús d'immunoteràpies, sinó que també inspirarà noves estratègies terapèutiques", comenta Batlle.
Comprendre els canvis que es produeixen en les cèl·lules del fetge durant el càncer
Raúl Méndez, investigador ICREA de l'IRB Barcelona, coordina juntament amb la investigadora de l'IDIBAPS Mercedes Fernández el projecte titulat 'Reprogramació metabòlica en el càncer de fetge impulsat per l'obesitat: mecanismes, funcions i oportunitats terapèutiques'. Méndez explica que "comprendre els canvis que es produeixen en les cèl·lules del fetge durant el càncer és essencial per identificar dianes terapèutiques i desenvolupar nous tractaments".
Com afecta la dieta a l'agressivitat del càncer
El projecte coordinat per l'investigador ICREA de l'IRB Barcelona Salvador Aznar Benitah, juntament amb l'investigador del CRG-CNAG Ivo Gut, té com a objectiu comprendre per què certs àcids grassos de la dieta afavoreixen el procés de metàstasi, és a dir, la propagació de les cèl·lules canceroses des del tumor primari a altres teixits. "El projecte també té com a objectiu augmentar la consciència social dels perills per a la salut relacionats amb els aliments processats rics en greixos" afegeix Aznar Benitah.
Noves estratègies per al tractament del càncer de mama RH+
El càncer de mama RH+ representa el 75% dels càncers de mama i és una de les principals causes de mort per càncer. El projecte en el qual participa Roger Gomis, investigador ICREA de l'IRB Barcelona, juntament amb Aleix Prat i Eva González, investigadors de l'IDIBAPS i de l'IDIBELL respectivament, pretén estudiar la resposta de les cèl·lules tumorals del càncer de mama RH+ als inhibidors de CDK4/6, un dels fàrmacs aprovats recentment, i dissenyar noves estratègies per superar la resistència a aquest tractament. "En conjunt, els resultats preclínics d'aquest estudi portaran al disseny de nous assaigs clínics que finalment contribuiran a millorar el tractament i supervivència de les pacients amb càncer de mama RH+", comenta Gomis.
Una eina de diagnòstic del càncer d'endometri i predicció de recaiguda i metàstasi
La investigadora ICREA de l'IRB Barcelona Maria Macías i els investigadors Virtudes Céspedes i el Dr. Ramon Rovira l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau proposen desenvolupar una eina de diagnòstic que permeti determinar la probabilitat de recaiguda i metàstasi dels càncers d'endometri. Aquesta eina inclou l'ús d'informació genètica, el seguiment del pacient i l’evolució i ús d'algoritmes d'intel·ligència artificial. "Esperem proporcionar la millor atenció possible als pacients amb càncer d'endometri desenvolupant noves eines de diagnòstic assequibles per al sistema de salut públic, així com reduir el nombre de morts de pacients afectades per la malaltia", comenta Macías.
Fàrmacs per arribar fins al cervell
El projecte coordinat per Ángel Montero, investigador de l'Hospital Sant Joan de Déu, i per la investigadora de l'IRB Barcelona Meritxell Teixidó es titula 'Inhibició de la via PI3K/AKT en gliomes d’alt grau i difusos de tronc (pHGG/DIPG)': "En aquest projecte posem les nostres llançadores, capaces de creuar la barrera hematoencefàlica al servei de la lluita contra els tumors cerebrals pediàtrics", explica Teixidó.