Benvingut a 2019:
Un any ple d’èxits i reptes

Aquest 2019 ha estat intens i molt productiu, consolidant-se tots els àmbits en els que treballem per a fer ciència d’excel·lència amb impacte.

 

La recerca de l’IRB Barcelona s’ha reflectit en més de 160 articles, el 87,5% dels quals al primer quartil i el 71,8% en el primer decil, amb publicacions en les revistes científiques de més impacte al món com ara Nature, Cell o Nature Genetics. Hem fet descobriments clau en càncer sobre les alteracions genètiques causades per la quimioteràpia i hem desenvolupat un algoritme que pot predir quins pacients de càncer tenen més probabilitats de beneficiar-se de la immunoteràpia. En l’àmbit de l’envelliment i el metabolisme hem trobat que el cos pot respondre als canvis entre el dia i la nit de forma independent del cervell i també, una possible teràpia pel fetge gras no alcohòlic. També hem descrit una proteïna que és essencial per a la infecció pel virus d'Epstein-Barr, causant de la mononucleosi i el càncer, i hem pogut identificar possibles reguladors de les diferències en tumors entre el sexes.


Enguany la capacitat científica de l’IRB Barcelona ha rebut un impuls amb la incorporació del Toni Gabaldón, investigador ICREA, com a Group Leader del Laboratori de Genòmica Comparativa que compartim amb el Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC). També, amb ICREA, es va crear la spin-off “Ona Therapeutics”, liderada pels investigadors Salvador Aznar-Benitah i Valerie Vanhooren amb l’objectiu de crear una nova teràpia contra la metàstasi.

 

Pel que fa als reconeixements, Eduard Batlle va ser guardonat amb el premi “Ciutat de Barcelona” per la seva recerca en metàstasi; Joan J. Guinovart va rebre el “XXII Premi de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya” per la seva trajectòria; Francesc Posas i Modesto Orozco van obtenir el premi “ICREA Acadèmia”; la Glòria Pacual, el premi “Innovación Científica” de la Fundació Pfizer; i el Salvador Aznar Benitah va fer un doblet amb els premis “Constantes y Vitales a la Investigación Biomédica y la Prevención en Salud” i el premi “Fundación Carmen y Severo Ochoa”. L'spin-off Nostrum Biodiscovery, va ser guardonada amb el Premi Senén Vilaró.


En l'àmbit internacional, hem continuat canalitzant esforços per augmentar la nostra presència en projectes europeus emblemàtics i mantenir el lideratge en ciència, innovació i formació de talent on destaquen els projectes ENABLE i Caliper. Un any més, l’organització de les dues conferències Biomed amb la Fundació BBVA ha estat un èxit de participació i ressò als mitjans. 


A principis d’any es va posar en marxa del projecte Starlife conjuntament amb el Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), una infraestructura informàtica pensada per a donar impuls i servei a la recerca biomèdica d’excel·lència i a la medicina de precisió, finançada per La Caixa i la Generalitat de Catalunya.


Finalment, destaquem el nostre compromís amb la societat organitzant nombroses iniciatives de divulgació científica per apropar-li la ciència i enfortir així, la nostra relació amb ella. Alguns exemples destacats són l’ExperimentaIRB, la nostra jornada de portes obertes, i el Programa Bojos per la Ciència per estudiants de batxillerat en col·laboració amb la Fundació la Pedrera o la campanya de captació de fons Repte Metàstasi on han col·laborat més de 4.000 persones.

 

En resum, l’IRB Barcelona es troba en un moment dolç per afrontar els reptes que vindran als propers anys i seguir treballant per un món més saludable.

 

Francesc Posas
Director de l'IRB Barcelona

Gràcies!

Volem agrair a totes les persones i organitzacions que han contribuït a fer possible el nostre propòsit: aportar avenços biomèdics a la societat i així, millorar la qualitat de vida de les persones.

donar

subscriu-te

Foto de fons: Cèl·lules mare de càncer de pell per estudiar processos biològics relacionats amb diferents tipus de càncer i metàstasi. Lorenzo Rinaldi, Alumni.