Conèixer el desenvolupament del càncer a través de la mosca de la fruita

Compromesos amb La nostra gent
/Formació

Científics de tot el món es reuneixen a Barcelona per analitzar el desenvolupament del càncer a Drosophila, la mosca de la fruita que, per les seves característiques, accelera l’estudi de la malaltia. 

Barcelona, 10 d’abril de 2019.- La mosca de la fruita, Drosophila, és un excel·lent sistema genèticament manejable per modelar el desenvolupament del càncer, degut a l’alta conservació de les vies de senyalització, la proliferació cel·lular i els gens de supervivència entre la mosca i els humans. Drosophila també permet estudiar la importància de les cèl·lules mare i la regulació del metabolisme en el desenvolupament del càncer. 

Aquest ha estat el tema central de la jornada Biomed organitzada del 8 al 10 d’abril de 2019 per l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) amb el suport de la Fundación BBVA. La jornada, impulsada per l’investigador ICREA de l’IRB Barcelona, Cayetano González i Ross Cagan, de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, ha reunit més de 150 científics per analitzar la Drosophila com a model de càncer. 

La mosca Drosophila permet estudiar tipus específics de tumors, des de leucèmies a tumors cerebrals, i processos complexes com la metàstasi o la caquèxia (debilitat muscular extrema) associada al càncer. A més, permet realitzar cribratge de fàrmacs en viu. 

En la jornada han participat referents en aquest àmbit com l’investigador Nobert Perrimon, de Harvard Medical School, qui ha parlat de tumors intestinals de Drosophila i debilitament d’òrgans. També investigadors com ara Jaume Mora, de l’Hospital de Nens Sant Joan de Déu,  Ginés Morata, del Centre de Biologia Molecular, CSIC-UAM, Marco Milán, també de l’IRB Barcelona, Andreas Bergmann, de la University of Massachusetts Medical School, o Allison Bardin, de l’ Institut Curie.

L’IRB Barcelona organitza les conferències Barcelona Biomed dos cops l’any gràcies al suport de la Fundación BBVA. La pròxima edició se celebrarà el novembre de 2019 sobre Immunoteràpia més enllà del càncer. Una cura per a malalties relacionades amb l’envelliment. 

Amb el suport de la FBBVA.

Gràcies!

Volem agrair a totes les persones i organitzacions que han contribuït a fer possible el nostre propòsit: aportar avenços biomèdics a la societat i així, millorar la qualitat de vida de les persones.

donar

subscriu-te

Foto de fons: Cèl·lules mare de càncer de pell per estudiar processos biològics relacionats amb diferents tipus de càncer i metàstasi. Lorenzo Rinaldi, Alumni.