Al febrer del 2019, es va presentar “StarLife”, una infraestructura informàtica que està ubicada físicament a les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center, pensada per a donar impuls i servei a la recerca biomèdica d’excel·lència i a la medicina de precisió. Es tracta d’una iniciativa coordinada entre l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), i que compta amb el recolzament financer de la Generalitat de Catalunya, que aporta fons FEDER, i la Fundació "la Caixa".
“StarLife” permetrà la implementació de les tècniques de computació més avançades, que són les que es fan servir, per exemple, per a detectar nous gens relacionats amb malalties com el càncer i les malalties minoritàries, o bé simular el comportament de molècules per agilitzar el descobriment de fàrmacs.
Un salt endavant, fruit d’una col·laboració continuada
“StarLife” sorgeix de la col·laboració entre l’IRB Barcelona, el BSC i el CRG, que comparteixen des de l’any 2014 un Programa Conjunt de Biologia Computacional — és a dir, l’ús d’eines informàtiques aplicades al camp de la biologia. En aquesta col·laboració s’inclou l’anàlisi i seqüenciació del genoma, la modelització de biomolècules, els estudis d’evolució, la creació d’arbres filogenètics, etc.
“Aquest equipament marca un abans i un després en la nostra recerca i ens consolida, als centres que l’hem impulsat, com a referents mundials en el camp de la biomedicina" afirmava Francesc Posas, director de l’IRB Barcelona. "Des de l’IRB Barcelona l’utilitzarem per treballar en l’estructura molecular de l’ADN i en la genòmica del càncer, amb un enfocament dirigit a la medicina personalitzada”.
D’altra banda, Luis Serrano, director del CRG, va sostenir que “l’escala i flexibilitat del nou equipament permetria realitzar recerca de frontera als científics de les Institucions que el promouen”. A més, “és una infraestructura que prestarà servei a investigadors d’arreu del món a través de l’Arxiu Europeu de Genomes i Fenomes EGA, https://ega-archive.org/), el principal centre mundial de custòdia i distribució de dades genòmiques i mèdiques sobre malalties humanes”, va concloure.
Un sistema flexible i complementari al superordinador MareNostrum
“StarLife” és un sistema de computació i emmagatzematge que compta amb una capacitat de càlcul de 132,8 Teraflops (133 bilions d’operacions per segon), una capacitat d’emmagatzematge de 9,5 Petabytes (10 milions de Gigabytes) i una memòria central (RAM) de 9,1 Terabytes (9.100 Gigabytes).
“La seva característica principal és que és fàcilment reconfigurable i adaptable a les diverses necessitats de les diferents tasques relacionades amb la biomedicina, que inclouen execucions en entorns de computació d’altes prestacions, cloud i anàlisis big data”, explicava Sergi Girona, director d’Operacions del BSC.
“StarLife” ha tingut un cost de 1,72 milions d’euros, un 43% dels quals han estat aportats per la Generalitat de Catalunya mitjançant fons FEDER, un 22% per la Fundació “la Caixa” i el 35% restant a través d’una inversió conjunta de l’IRB Barcelona, el BSC i el CRG.
Francesc Xavier Grau, Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, afirmava que "aquesta infraestructura que es posa en funcionament gràcies a la col·laboració d’agents clau del nostre sistema de coneixement i de la Generalitat de Catalunya, amb fons europeus i privats, és una resposta a una necessitat creixent: gestionar les dades que es generen a la recerca biomèdica per a aconseguir un impacte efectiu en la salut de la població. Catalunya ha d’estar preparada, com a país líder en recerca biomèdica, per fer realitat les oportunitats clíniques i assistencials de la medicina personalitzada”.
Així mateix, Jaume Giró, director general de la Fundació “la Caixa”, afirmava que “és un exemple d’arquitectura institucional públic-privada per potenciar la recerca d’excel·lència internacional per a la millora de la salut de les persones, a la qual estem orgullosos de contribuir. La recerca és una de les línies prioritàries que contempla el pla estratègic de la Fundació “la Caixa”, al qual destinem 90 milions d’euros”.